Φιναστερίδη – Finasteride

24 09 2008

526221_pills_3

Παρακάτω θα διαβάσετε μια ερευνά (research paper) μου για το φάρμακο Finasteride (Propecia & Proscar), το οποίο χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της ανδρογενούς αλωπεκίασης.

clip_image002

clip_image004FINASTERIDE
N-(1,1-dimethylethyl)-3-oxo-(5α,17β)-4-azaandrost-1-ene-17-carboxamide

ΠΕΡΙ :

H Φιναστερίδη (στην αγορά σαν Proscar, Propecia, Fincar, Finpecia, Finax, Finast, Finara, Finalo, Prosteride, Gefina, Finasterid IVAX) είναι ένα αντί-ανδρογόνο αναστολέας της 5α-ρεδουκτάσης, το οποίο μιμείται ένα ένζυμο που μετατρέπει την τεστοστερόνη σε 5α-διυδροτεστοστερόνη (DHT).

Κυκλοφορεί σαν φάρμακο με τις ονομασίες Propecia και Proscar, τα οποία είναι και τα δύο προϊόντα της Merck & Co. Στο πρώτο φάρμακο Propecia υπάρχει 1 mg φιναστερίδης και στο δεύτερο Proscar 5mg.

Η DHT διυδροτεστοστερόνη είναι ένα από τα κύρια ανδρογόνα στο ανθρώπινο σώμα και παράγεται από την τεστοστερόνη με τη βοήθεια του ενζύμου 5 α-reductase. H διυδροτεστοστερόνη προκαλεί την ανάπτυξη των τριχών σε πρόσωπο και σώμα, αλλά ταυτόχρονα προκαλεί και συρρίκνωση των τριχοθυλακίων εφόσον υπάρχει σε αυτά γενετική προδιάθεση. Το DHT είναι μια στεροϊδή ορμόνη σαν την τεστοστερόνη, αλλά με μεγαλύτερη συγγένεια με του ανδρογονικούς υποδοχείς. Επίσης οι μηχανισμοί της DHT οι οποίοι εμπλέκονται με την απώλεια μαλλιών, δεν έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως.

ΔΡΆΣΗ:

Η DHT παίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος (μυαλό), στα όσχεα, στον προστάτη, και σε οτιδήποτε έχει να παίξει ρόλο με του μυϊκούς ιστούς. Στους μυϊκούς ιστούς η τεστοστερόνη είναι μια κυρίαρχη ορμόνη, γι’ αυτο και οι περισσότεροι bodybuilders την χρησιμοποιούν για την ανάπτυξη του μυϊκού ιστού.

Το Propecia (και άλλα προϊόντα τα οποία περιέχουν Φιναστερίδη) αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης διότι η τεστοστερόνη η οποία θα έπρεπε να είχε μετατραπεί σε DHT, παρέμεινε τεστοστερόνη. Συνεχές υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στο σώμα πιθανότατα να οδηγήσουν σε παρενέργειες.

Πολύ χαμηλά ποσοστά και επίπεδα DHT στο σώμα μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες καταστάσεις. Το DHT είναι ένας ανταγωνιστής του οιστρογόνου. Το ανδρικό σώμα παράγει και θηλυκές ορμόνες τα οιστρογόνα στους επινεφρίδιους αδένες, λιγότερο βέβαια απαυτο που παράγουν οι γυναίκες στις ωοθήκες τους (περίπου το ένα δέκατο). Οπότε καθώς μειώνουμε την DHT με φάρμακα, το ανδρικό σώμα δεν προστατεύεται (ανταγωνιστικά) από τα οιστρογόνα, και μπορεί να προκαλέσει γυναικομαστία.

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ:

Η Φιναστερίδη έχει συνδεθεί με κρίσεις κατάθλιψης[6] , έλλειψη libido, φλεγμονές όρχεων και ήπατος, ελάττωση σπερματικού όγκου, σμίκρυνση προστάτη, παντελής έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος .

Από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στον πανεπιστήμιο Stanford, η χρήση φιναστερίδης καταστρέφει και αλλάζει γονιδιακά την έκλυση 5-αλφα ρεδουκτάσης από το ήπαρ, με αποτέλεσμα μέσω ανατροφοδότησης του έλεγχου να μειώνεται ριζικά και μόνιμα ο αριθμός DHT υποδοχέων στους όρχεις και στο πέος και την δημιουργία σεξουαλικών προβλημάτων. Σεξουαλικά προβλήματα μη αναστρέψιμα, καθώς 9 στους 10 χρήστες της ουσίας Φιναστερίδης έχουν επισκεφτεί γιατρό για βοήθεια.

Έρευνα[6] που έγινε υποδηλώνει ότι η χρήση φιναστερίδης ίσως επιφέρει καταθλιπτικά συμπτώματα. Οπότε αυτή η φαρμακευτική αγωγή πρέπει υπαγορεύεται προσεκτικά σε άτομα με υψηλό κίνδυνο παρουσίασης κατάθλιψης.

Σε γενικές γραμμές οι βασικές ορμονικές αλλαγές στους περισσότερους χρήστες είναι οι εξής:

· πτώση της ΔιύδροΤεστοστερόνης

· επακόλουθη αύξηση της Τ, 20-40%

· διαφορική αύξηση ντοπαμίνης/πτώση σεροτονίνης σε μέρη του εγκεφάλου

· αύξηση της SHBG

· αύξηση της Ε2,

· πτώση κυρίως της fsh (γιαυτό και πολλοί διαμαρτύρονται για decreased volume of ejaculate/watery semen)

· σημαντικού βαθμού πτώση της LH (αλλά όχι όσο της FSH)

· μερική μείωση της δυνατότητας μετατροπής χοληστερόλης σε πρεγνενολόνη λόγω της χαμηλής lh πλέον

· αύξηση της χοληστερόλης λόγω πτώσης της δράσης της 5-αρ στο συκώτι (μελέτες υποστηρίζουν ότι αυξάνεται κυρίως η HDL αλλά δεν έχει αποδειχτεί αυτό)

· πτώση της προγεστερόνης αλλά και μείωση της μετατροπής σε διυδρο-προγεστερόνη

· αύξηση επιπέδων κορτιζόλης/πτώση ΔΗΕΑ-s

· διαταραχή στη παραγωγή όλων των 5-αλφα-στεροειδών (ανδροστερόνης, 5α-ανδροστανε3α-17β-διολης κτλ).

Σε περίπτωση διακοπής της Φιναστερίδης έπειτα από μακροχρόνια κατανάλωση σταδιακά υπάρχει πτώση στα επίπεδα Τ με τους μήνες ενώ η FSH/LH δεν ανταποκρίνονται καθόλου στη πτώση αυτή μέσω feedback control αλλά συνεχίζουν να πέφτουν και αυτές. Στο τέλος υπάρχει συρρίκνωση των γεννητικών (αφού περάσει ένα διάστημα με αφόρητους πόνους σε όλη τη γύρω περιοχή- πολύ χαρακτηριστικό για χρήστες φιναστερίδης.
Στο τέλος ο χρήστης φτάνει να έχει[7] τεστοστερόνη γύρω στα 200-250, FSH 1-2, LH 2-5, καθόλου λίμπιντο, E2 ψηλή ή χαμηλή και πάρα πολλές άλλες ορμονικές ανεξήγητες διακυμάνσεις και προβλήματα με τους νευροδιαβιβαστές που δε συμβαδίζουν καθόλου με την ύπαρξη λίμπιντο ή όχι. Επίσης η DHT επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα αλλά δεν έχει την ίδια δράση στους υποδοχείς που επιδρούσε πριν.

Η ύπαρξη λίμπιντο μικραίνει με συμπτώματα πλήρους αποχής από σεξουαλικές πράξεις και άλλες ενέργειες, καθώς και ανύπαρκτη επιθυμία για σεξουαλική διέγερση.

Αρκετοί άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα κατά την αρχή της θεραπείας, διότι υπάρχει αύξηση της τεστοστερόνης αλλά αυτό έχει καταστροφική δράση στους υποδοχείς κατά την εξέλιξη της. Αυτό γίνεται διότι οι περισσότεροι υποδοχείς της DHT στο προστάτη και στο πέος μικραίνουν ή ατροφούν.

ΜΕΛΈΤΕΣ:

1. http://www.phc.vcu.edu/Feature/oldfeature/finasteride/finasteride.html

2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17026771/

3.http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?sec=health&res=9F02E2DB153FF93AA25752C0A9609C8B63&n=Top%2fReference%2fTimes%20Topics%2fSubjects%2fO%2fOlympic%20Games

4. Layden, J.; Dunlap F, Miller B, Winters P, Lebwohl M, Hecker D, et al. (in press). «Finasteride in the treatment of men with frontal male pattern hair loss». J Am Acad Dermatol.

5. http://en.wikipedia.org/wiki/Finasteride

6. http://www.biomedcentral.com/1472-6904/6/7

7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9589555?dopt=Abstract

8.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?tmpl=NoSidebarfile&db=PubMed&cmd=Retrieve&list_uids=17299062&dopt=Abstract

9. http://jcem.endojournals.org/cgi/reprint/81/2/814.pdf?ck=nck

10. http://www.usrf.org/news/070703_finasteride/Longtermeffectsof6D1E3.pdf

11. http://www.nature.com/npp/journal/v30/n6/pdf/1300688a.pdf

12. http://www.jneurosci.org/cgi/content/full/23/9/3572

13. http://www.propeciahelp.com/forum/index.php

Advertisements

Ενέργειες

Information

59 Σχόλια

12 10 2008
kostas

είμαι 30 χρονών,γενικά δεν είμουν αυτό που λένε αθλητικός τύπος,
με κανονικά σχετικά κιλά.
με απασχολούσε πάντα ότι έχςω μια γενικη αδυναμία,
κουράζομαι εύκολα,νυστάζω νωρίς,κτλ.
την τελευταία διετία,η κοπέλα μου,μου είπε επαννελλημένα
ότι παρόλο που με αγαπάει,δεν της αρέσουν γενικά
«οι κουρασμένοι άντρες»,χωρίς φυσικά να θέλει να χωρίσει.
πρόσφατα έκανα εξετάσεις αίματος,
για να δω και με νούμερα τι γινεται.
βρήκα ολα φυσιολογικά,
με όμως τεστοστερόνη ολική 3,97 pg/ml
με φυσιολογικές τιμές για άνδρες 2,60-9,00.
τις εξετάσεις τις έκανα πρωί νηστικός γύρω στις 8:00,
και διάβασα στο ίντερνετ ότι το πρωί είναι
ανεβασμενες οι τιμές,
άρα μπορεί και να είναι χαμηλότερες την υπόλοιπη ημέρα.
βασικά,θα ήθελα να μου προτείνετε τρόπους για να αυξηθεί
η ζωτικότητα μου και η τεστοστερόνη μου.
επίσης ειδα σε ενα site σκεύασμα για
φυσική αύξηση τεστοστερόνης,το tribulus.
οτιδήποτε θα μπορούσε να με βοηθησει,
σας παρακαλώ να το αναφέρετε.

ευχαριστώ πολυ για το χρόνο σας

12 10 2008
nikchris

Φίλε μου, πριν πάρεις οτιδήποτε σκεύασμα φρόντισε να επισκεφτείς έναν γιατρό για να σε βοηθήσει στο οποιοδήποτε πρόβλημα νομίζεις ότι έχεις.
Κατι που θα μπορούσα να σου προτείνω είναι να ξεκινήσεις λίγη αερόβια, γυμναστήριο or κατι σχετικό .

15 06 2010
δημήτρης

κοίτα Κώστα,,, κάτσε να πούμε και πλακόσου στην άσκηση, ντάξει κάνε κάτι τελος πάντων (παίξε μπάλα τρέξε κτλ,,,) πραγματικά σου μιλάω ΜΗ πας σε γιατρό για κάτι τέτοιο εκτός πια είναι εξερετηκά σοβαρό το πρόβλημά σου. Λοιπόν είμαι 19 χρονών τώρα που γράφω και έχω διάφορες εμπειρίες με διάφορα προβλήματα που είχα υγείας και όπως καταλαβαίνεις έχω επισκευτεί πολλούς γιατρούς και μάλιστα «μεγάλους», το θέμα είναι οτι για να σου διορθόσουνε κάποιο πρόβλημα που έχεις σου χαλάνε κάτι άλλο, μου δώσανε και την φιναστερίδη και μου είπε αυτός ο «μεγάλος » γιατρός τον οποίο επισκεύτηκα και χρησοπλήρωσα και με διαβεβαίωσε βέβαια οτι αυτό το χάπι δεν έχει ΠΟΛΥΤΟΣ ΚΑΜΙΑ παρενέργεια ε και τυχαία μετα ανακάλυπσα οτι μόνο δεν παιθένεις απο αυτό (απορώ με κάποιους γιατρούς, ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΝΑΤΕ ΑΥΤΑ;;),,, μπορώ να σου πώ και άλλες περιπτώσεις ( έχω κάνει και εγχειρίσεις ) που μου χωρήγησαν διάφορα και πραγματικά σου λέω σου καταστρέφουνε διάφορα άλλα όργανα, άσε κάτσε και ψάξτο μόνος σου να πούμε μην τους εμπιστεύεσαι και πολύ, στο λέω εκ πήρας που λένε,,, ( αφού 2 γιατρούς αν ρωτήσεις οι οποίοι εχουν περάσει την Ιδια χρονιά στην Ιδια σχολή και τους ρωτήσεις για ενα θέμα τι να πάρεις και τι να κάνεις ο ενας θα πεί τα δικά του και ο άλλος πάλι τα δικά του) , λοιπόν χρησιμοποίησε το μυαλό σου και ψάξε και λίγο παραπάνω για τα φάρμακα για παρενέργεις και λοιπά ,,, μη τους πολυεμπιστεύεσαι αυτό το λέω σε όλλου όσους το διαβάζουν αυτό, γενικά μην κρεμιέσαι απο πάνω τους αυτό μόνο, μην περιμένεις οτι θα σε σώσουν και χωρίς κανένα τίμημα.

20 10 2008
καλα

να σταματησει η κοπελα σου να σου «ρουφαει» την τεστοστερονη σου καθημερινα.
😉 να δεις για ποτε θα ανεβει η τεστοστερονη σου μετα

οσο για το βουλγαρικο τριβολι που λες ..μην περιμενεις μεγαλη διαφορα..
να κοιμασαι νωρις και οπως σου ειπε ο nikchris ξεκινα προπονηση εγω θα ελεγα και με βαρη για να ειναι εντονη προπονηση.. και να εχεις καλυτερη παραγωγη ορμονων

20 10 2008
καλα

αα και η τιμη της τεστοστερονης σου ειναι μια χαρα ..κατι αλλο φταιει

20 10 2008
nikchris

Προσωπικά δεν θα πρότεινα ακόμα έντονη προπόνηση. Να κοιτάξει να πάει πρώτα σε έναν γιατρό και μετά να αρχίσει και πάλη στην τελική ..

12 12 2008
nikosT

Καλησπερα γνωριζεις αν τις ιδιες παρενεργειες δημιουργουν και τα τοπικα σκευασματα που χρησιμοποιουνται στο κεφαλι σαν για την διυδροτεστοστερονη δημιουργουν τις ιδιες παρενεργειες?

12 12 2008
nikchris

Τα τοπικά σκευάσματα μπορούν να έχουν σαν παρενέργειες μόνο κοκκινίλες και κνησμό (φαγούρα).
Αναφέρεσαι σε κάποιο συγκεκριμένο σκεύασμα ;

13 12 2008
nikosT

Εδω και 4 μηνες εχω αγορασει κατι απο Αμερικη ονοματη revivogen. ειναι dht blocker

11 01 2009
Jules

Mpravo gia to artho! exw mia ergasia panw sto Finasteride sta plaisia tou mathimatos tis Farmakoximeias k to artho sou me katatopise plirws gia ti drasi tou farmakou, thnx !

15 01 2009
dhmhtrhs_kal

Gia kakh mou tyxh xrhsimopoiousa to proscar 1mg gia 3,5 xronia kai apo thn stigmh pou diavasa tis parenergeies pou exeis grapsei ta exw pai3ei. eisai sigouros oti den ginetai epanafora sta fisiologika epipeda? den yparxei pi8anothta na veltiw8ei h libido kai oi orxeis?

16 01 2009
nikchris

Το άρθρο αναφέρεται κυρίως για μεγαλύτερες ποσότητες. Τωρα αν εσυ με 1 mg νιώθεις πεσμένος στον ερωτικό τομέα ή γενικά κάτι σε ενοχλεί, καλό ειναι να κανεις εξετάσεις αίματος και να τις δείξεις σε κάποιο γιατρό.

16 01 2009
dhmhtrhs_kal

an katalava kala grafeis gia to proscar 5mg kai to propecia(to opoio einai proscar 1mg). to provlhma mou einai ayto pou grafeis me tous entonous ponous stous orxeis. gnwrizeis kati parapanw?

26 01 2009
nikchris

Όπως σου ανέφερα το καλύτερο πράγμα το οποίο έχεις να κάνεις, αν όντως έχεις πρόβλημα στους όρχεις, είναι να πας σε έναν γιατρό και να σε εξετάσει.
Στον γιατρό θα αναφέρεις οτιδήποτε ιατρικό σκεύασμα χρησιμοποιείς.

27 01 2009
Inotech

NikChris ευχαριστώ για το άρθρο, έχουμε 5 χρόνια που μελετάμε τις παρενέργειες του συγκεκριμένου φαρμάκου, είμαστε 1000 μέλη πλέον που αισίως αγωνιούμε για την αποκατάσταση της υγείας μας , αλλά δυστηχώς ο δρόμος είναι μακρύς και δύσβατος, έχουμε πειραματιστεί με πάσης φύσεως φάρμακα, διατροφικές προσαρμογές, γυμναστικές και πολλές άλλες προσεγγίσεις έχουν γίνει αλλά αποτέλεσμα δεν υπάρχει. Ισα ισα τα πράγματα γίνονται χειρότερα.

Αν έχεις κάνει χρήση του φαρμάκου αυτού μπορείς να μας επισκεφτείς στο http://www.propeciahelp.com και να μας πεις και εσύ την ιστορία σου.

Γιώργος Τ.

ΑΣ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΚΟΙΜΙΣΜΕΝΟΙ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΥΣ ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΚΑΝ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΒΑΘΙΑ ΝΥΧΤΩΜΕΝΟΙ

12 02 2009
panos

signomi file mporeis na mou peis ayto to arthro pou grafeis se ti posotita akrivos anaferete? giati xrisimopoio to finasteride 1 mg kai exo tromaksei ligo eyxaristo gia ton xrono sou

13 02 2009
nikchris

Το άρθρο αναφέρεται σε χρήση 5 mg φιναστερίδης.

14 02 2009
nick

Καλησπέρα…

Χρησημοποιώ μια βιταμίνη την Nourkrin εδω και πολλά χρόνια..από τα 24 και είμαι 32. Την έπερνα κατα διστήματα και όχι πάνω από ένα μήνα(δεν άντεχα) γιατί έιχα όλες τις παρενέργειες που αναφέρει το άρθρο για την φιναστεριδη!Αρχίζω να αναρωτιέμαι μήπως δεν ήτανε μια απλή βιταμίνη?
Βέβαια μετά από αρκετό χρόνο διακοπής, γύρω στο μήνα, ο οργανισμός επανερχότανε σε φυσιολογικά επίπεδα (λίμπιντο,στύσης,ψυχολογίας).

Πιστευέται ότι θα έχει μέσα φιναστερίδη? Λέτε να έχω μη αναστρέψιμα αποτελέσματα?

Ευχαριστώ

15 02 2009
nikchris

Για τα ingredients του Nourkrin μπορεις να διαβάσεις στο παρακάτω site:
http://www.hair-thinning.co.uk/nourkrin-ingredients.aspx

Επίσης δες και το παρακάτω site:
http://www.hairlossgr.com/forum/index.php?topic=347.0

Για περισσότερες λεπτομέρειες καλύτερα θα ήταν να ρωτήσεις έναν εξειδικευμένο δερματολόγο.

17 02 2009
panos

epairna finasteride 1 mg gia tria xronia thn stamathsa gia enamisi xrono kai tora skeftomai na thn xanarxiso gia kana trimino gia na mhn xaso ta poli kala apotelesmata pou mou eixe prosferei h finasteridi 1mg tha kano kala ? mipos dimiourgiso kapoio provlima mh anastrepsimo ? an stamatao k xanarxizo . exo rotisei k ourologous k alli mou lene den yparxei provlima alloi mou lene ta xeirotera. se parakalo pes mou thn gnomi sou exei simasia gia mena! eyxaristo

18 02 2009
nikchris

Με ενα 1mg εφοσον δεν σου ειχε δημιουργήσει προβλημα τοτε, οχι δεν νομιζω να σου δημιουργήσει τώρα.
Οπότε μπορείς να πάρεις. Αλλά καλό θα ταν να πας σε έναν δερματολόγο να δει την πρόοδο σου.

26 04 2009
Inotech

Σε 1mg αναφέρεται το αρθρο. Είναι ένα μικρό δείγμα από τις 200 και πλέον σελίδες αναφοράς που έχουν σταλεί σε κάποια πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και στη Merck μήπως και μας εξηγήσουν πως θα μπορέσουμε να συνέλθουμε από τη ζημία που μας έχει προκληθεί.

Για όσους σκέφτονται να πάρουν το φάρμακο ή να το ξανααρχίσουν μετά από διακοπή θα έλεγα πρώτα να επισκεφτούν το http://www.propeciahelp.com και να θέσουν τα ερωτήματα τους εκεί

9 05 2009
Roderick

Παιδες να κανω κ εγω μια ερωτηση σχετικα με το φαρμακο…

Διαβαζω για τις παρενεργειες του Proscar κ εχω τρομαξει η αληθεια ειναι. Παω σε δερματολογο εδω κ ενα χρονο κ παιρνω καποια λοσιον για την τριχοπτωση, η οποια δεν ειναι εντονη και ιδιαιτερα ορατη στην περιπτωση μου, αλλα υπαρχει.

Ο γιατρος μου λοιπον , αφου σε λιγες ημερες παω φανταρος(με οτι συνεπαγεται αυτο σχετικα με την τριχοπτωση) μου συνεστησε να παιρνω για τρεις μηνες μισο χαπακι καθημερινα. Μιλαω για συσκευασια των 5mg.

Να το κανω???

15 06 2009
nikchris

Δοκίμασε το. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.
Αν τυχόν αισθανθείς το οτιδήποτε (δίχως να θέλω να σε φοβίσω), επικοινωνείς με τον δερματολόγο σου.

14 05 2009
etsalap

Καλησπέρα, έχω τάσεις γυναικείας αλωπεκίασης και η δερματολόγος μου πρότεινε να πάρω φιναστερίδη των 2,5 ml, 1 την ημέρα. Μου είπε ότι υπάρχει φάρμακο στην Αμερική που έχει ελεγχθεί εκεί αλλά δεν έχει περάσει ακόμα από έλεγχο στην Ελλάδα και ότι υπάρχει ένας φαρμακοποιός που το κατασκευάζει και να το ζητήσω ως Φιναστερίδη…
Αν και προφανώς δεν έχω ορχείς το άρθρο αυτό μου φάνηκε αρκετά τρομακτικό…εσείς τι προτείνετε;;;

Ευχαριστώ πολύ

15 06 2009
nikchris

Διαβασε λιγο τα παρακάτω, πηγες έγκυρες:

από Medlook.net:
«Τα φάρμακα που έχουν πάρει έγκριση για την αντιμετώπιση της πτώσης των μαλλιών είναι η φιναστερίδη (Propecia) και η μινοξιδίλη (Rogaine). Βοηθούν για μια νέα τριχοφυία και στη συντήρηση της.

Η φιναστερίδη έχει εγκριθεί για χρήση στους άνδρες. Η μινοξιδίλη εγκρίθηκε για χρήση σε άνδρες και γυναίκες.»

«Στις γυναίκες δεν έχει εγκριθεί η χρήση της φιναστερίδης. Στις γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης υπάρχει κίνδυνος για το έμβρυο. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν επαφή με το φάρμακο. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανωμαλίες σε έμβρυα άρρενος φύλου.

Επισημαίνεται ότι χρειάζονται περίπου 12 μήνες θεραπείας για να φανεί τελικά η αποτελεσματικότητα της θεραπείας με μινοξιδίλη ή φιναστερίδη.»

Με λίγα λόγια, δεν συνίσταται χρήση φιναστερίδης απο/σε γυναικες.
Επίσης καλο θα ναι να παρεις γνωμη και απο αλλον/αλλη δερματολόγο.

2 07 2009
Ηλίας

Καλησπερα, Nickchris.

O Γιατρος μου (δερματολογος) μου συστησε την φιναστεριδη 1 γραμμαριου να παιρνω καθημερινα για 2 μήνες για την καταπολεμηση της ανδρογενούς αλωπεκίασης. Πιστευεις θα εχει μονιμες επιπτωσεις στον οργανισμο μου αυτο το χρονικο διάστημα??Οπως την «καταστροφική δράση στους υποδοχείς…» που αναφερεις στην ερευνα σου? Οταν αναφερεις μακροχρονια χρηση για ποσο καιρο μιλάμε?
Ευχαριστω!

18 02 2010
mak

m’auta pou diavazw tromazw!!an parw auto to skeuasma gia 6 mines to poli isa isa gia na dw apotelesmata stin trixofifuia poso kako mporei na mou dhmiourgisei?pws tha katalavw se auton tn xrono(6mines dld)oti exw kapoies anaipithimites parenergeies?

12 07 2009
Triantafilos

πασχω απο ηπιας μορφης αδρ. αλλωπεκιας.Μετα απο συνταγη δερματολογου περνω εδω και μια βδομαδα 1mg την μερα
μπορει να ειναι και η ιδεα μου αλλα αισθανομαι μια εντονη ζεστη στους ορχις σαν κατι να συμβαινει…τελικα η χρηση 1mg φιναστεριδης ειναι επικινδυνη?

12 11 2009
Kostis25

Epairna finasteride 1mg to 24 wro gia 2.5 xronia peripou. Ola kala mexri to 2o xrono meta den eixa prwini stisi, eixa poly neroulo sperma kai ta @@ mou ponousan kai moudiazan . Exw stamathsei na to xrisimopoiw edw kai 1 xrono panw katw, akoma den exw prwini stisi kai poly dyskola krataw th stisi mou.

Diskoleuomai poli na kanw sex. Phga sth Germania na dw eidikous giatrous (h mana mou einai apo ekei) sthn Ellada opou kai na rwtousa eite de kserane eite mou legane pws tha perasoun oi parenergeies autes.

Telika den exw dei veltiwsh katholou kai eimai se apognwsh. Oles oi eksetaseis mou fainontai kales oi giatroi epimenoun egw omws kserw oti den htan etsi ta pragmata. Pote den eixa sexoualiko provlima. Twra ponane sinexeia ta @@ mou kai einai sigoura pio mikra!! 100% sigouros. Episis de mporw na kanw sex me tpt. Dokimasa cialis, viagra kamia veltiwsh.

Exei kaneis analogi empiria??

12 02 2013
geo

Φιλε μου εγώ είχα παρόμοια συμπτώματα, όμως καμία σχέση με αυτό το φάρμακο που ούτε καν γνωρίζω. Πάσχω όμως από χρόνια προστατίτιδα, την οποία ανακάλυψα μετά από πολύ κόπο και διορθικό υπέρηχο. Εχεις ψαχτεί καθόλου σχετικά με αυτό?

4 01 2010
Αλέξανδρος

Αυτήν την περίοδο κάνω θεραπεία με Prostenal Perfect (Saw Palmetto). Η αιτιολογία είναι προστατίτιδα και διογκωμένος προστάτης. Ηλικία 39.
Έχω διαβάσει ότι το Saw Palmetto υποτίθεται ότι δρα με παρόμοιο μηχανισμό με εκείνο του φαρμάκου φιναστερίδη αποτρέποντας τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη.
Εγώ δεν κάνω θεραπεία με φιναστερίδη αλλά επειδή το Saw Palmetto δρα με παρόμοιο μηχανισμό μήπως προκαλεί και τις ίδιες παρενέργειες;

17 01 2010
nikchris

Αυτη η ερώτηση ειναι προτιμότερο να απαντηθεί απο έναν πιο ειδικό π.χ. ουρολόγο,

17 01 2010
Bill

re nick pernw to finasteride 1 mg edw k 7 mines. provlima den mou xei vgalei kai to sex kai ta loipa mia xara.apla to arthro m ekane na klasw to pomolo tis kageloportas.. na to stamatiso???
ti les??? mou to sinestise poli kali dermatologos kai kathigitria panepistimiou….

17 01 2010
nikchris

Ακολούθα τις οδηγίες της δερματολόγου σου.
Αλλα, πάρε και μια γνώμη απο εναν ουρολόγο, για την Finasteride 🙂

16 06 2010
andreass

kalispera file mou eimai 22 xronon kai tha ithela na se rotiso xoris fisika na ksero an mporeis na apantiseis…an iparxei eksetasi pou na deixnei sigoura oti kapios pasxei apo androgenous tipou allopekia kai na deixnei se ti vathmo tha xasei kapios ta malia tou…

19 08 2010
skeptikistis

Καλησπέρα. Να ξεκινήσω λέγοντας οτι τα παρακάτω δεν τα λέω με κακία η θυμό προς το συγγραφέα του άρθρου, αλλά ως αντίλογο στο όλο θέμα. Το «research» paper αυτό είναι στην καλύτερη άκυρο. Προσωπικά δεν παίρνω το φάρμακο μόνο και μόνο επειδή είχα όντως παρενέργειες, αλλά το να πιστέψει κανείς (και να διακόψει ένα φάρμακο) ένα «research» paper το οποίο έχει στα references του wikipedia και propeciahelp.com είναι το λιγότερο αφελές. Τέτοια papers δεν γίνονται δεκτά ούτε στα πανεπιστήμια της Ουγκάντα. Στης Ελλάδας πραγματικά δεν θα μου έκανε εντύπωση τίποτα.

26 09 2010
Mike

χαιρετώ τα πατριωτάκια!
εδώ Μάικ από ΗΠΑ.
με ζωηρό ενδιαφέρον διάβασα όλα τα προηγούμενα σχόλιά σας περί φιναστερίδης, ήτοι από το 2008 μέχρι σήμερα.

ΝΕΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΚΑΡ
τώρα, επειδή κάποια στοιχεία που φιλοτιμήθηκε να μας δώσει τότε ο Νικ Κρις έχουν σήμερα αλλάξει, θεώρησα χρέος μου να σας ενημερώσω προσωπικά με τα νεότερα ως λίαν ευχαριστημένος και από 5ετίας ήδη χρήστης του Proscar:

να σημειώσω εδώ ότι πρωταρχικός στόχος του Πρόσκαρ ήταν και είναι η μείωση της ορμόνης DHT («δι-υδρο-τεστοστερόνη» εφεξής DHT) που ευθύνεται μεταξύ άλλων τόσο για τον καρκίνο του προστάτη όσο και για την τριχόπτωση.

σήμερα μάλιστα διάβασα στον ιστότοπο της FDA (εφ-ντι-έι= Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων των ΗΠΑ) (σελ. 14) τις τελευταίες εξελίξεις των ερευνών περί πρόσκαρ μελετώντας το ιστορικό.

πιο συγκεκριμένα:
«σύμφωνα με νέες έρευνες, οι όποιες σεξουαλικές ανεπιθύμητες ενέργειες είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν, μειώθηκαν σημαντικά στην πορεία της θεραπείας με πρόσκαρ.»
Πηγή:
http://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2010/020180s033lbl.pdf

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ
στη συνέχεια, και επειδή το πρόσκαρ χορηγείται μόνο ύστερα από ιατρική εξέταση και με συνταγή γιατρού, αναζήτησα πληροφορίες και άλλες εναλλακτικές λύσεις για όσους δεν διαθέτουν προς το παρόν συνταγή γιατρού (μόνο αυτό–κυκλοφορεί με διάφορα ονόματα–και το Rogaine (ρογκέιν) έχουν κρατική αναγνώριση στις ΗΠΑ) ή απλά φοβούνται να δοκιμάσουν.

ψάχνοντας λοιπόν ΚΑΙ σε ελληνικά σάιτ, διαπίστωσα ότι ο βασικός στόχος των σχετικών συμπληρωμάτων διατροφής για τα μαλλιά είναι ο ίδιος με του πρόσκαρ: δηλ. η μείωση της ορμόνης DHT που ευθύνεται για την τριχόπτωση.

πιο συγκεκριμένα:
«Τα μεταλλικά στοιχεία αναστέλλουν τη λειτουργία του ενζύμου 5-Alpha-reductase το οποίο αποτρέπει τη δημιουργία της DHT (Dihydrotestosterone) και κατ’ επέκταση μειώνει την υπερπαραγωγή σμήγματος (sebum) το οποίο αδυνατίζει την τρίχα και προκαλεί το πέσιμό της.»
Πηγή:
http://www.farmakeutikoskosmos.gr/haircareluxeline&nl=1

σόρι για το μακροσκελές ποστ, παιδιά.
απλά, μου είναι αδύνατο να προχειρολογήσω για ένα θέμα που έχει απασχολήσει και ακόμη απασχολεί σοβαρά την πλειονότητα των ανδρών μέχρι σήμερα!

κλείνοντας θα’θελα να υπενθυμίσω ότι όσο υπεύθυνα και τεκμηριωμένα είναι τα στοιχεία που παρατέθηκαν εδώ μέχρι στιγμής, τίποτε δεν αντικαθιστά την προσωπική επίσκεψη στον γιατρό.

see you guys later!
Mike
🙂

ΥΓ επ, κάτι ακόμα: αν κάποιος θελήσει να επικοινωνήσει μαζί μου για λεπτομέρειες θα χαρώ ν’απαντήσω ως παλαιότερος χρήστης του Proscar. η διεύθυνσή μου είναι mkambas@gmail.com.

26 09 2010
nikchris

Thanks για τις πληροφορίες Mike.

26 09 2010
Mike

sure, Nick.

κρίμα που κάποια παιδιά παρουσίασαν παρενέργειες, και δη… οδυνηρές όπως είπαν.

αναρρωτιέμαι ωστόσο γιατί άραγε να συνεχίζονται οι παρενέργειες 1-2 χρόνια μετά τη διακοπή του πρόσκαρ? μήπως ξεκίνησαν το πρόσκαρ παράλληλα με άλλα φάρμακα από άλλο γιατρό ή.και διαφορετικό φαρμακείο? αν ναι, ίσως δεν έφταιγε το πρόσκαρ, αλλά ο φαρμακευτικός συνδυασμός, you know what i mean?

τα αμερικάνικα φαρμακεία γενικά (εφόσον χρησιμοποιεί κανείς πάντα το ίδιο) σε ενημερώνουν αμέσως αν διαπιστωθεί σύγκρουση ή ασυμβατότητα με τα υπόλοιπα φάρμακα στο φάκελλό σου κατά την εκτέλεση μιας νέας συνταγής–αν δεν το έχει ήδη διαπιστώσει πρώτα ο γιατρός.

ΤΑΜΠΛΕΤΑ 5mg?
μολονότι το πρόσκαρ κυκλοφορεί σε ταμπλέτα των 5 mg.
o γιατρός μου είπε ότι και 1 mg μόνο ημερησίως αρκεί. επειδή όμως η ταμπλέτα δεν κόβεται στα 5, του ζήτησα και μου έγραψε συνταγή για 1/4 της ταμπλέτας ημερησίως (1,25 mg), οπότε την κόβω κι εγώ στα 4.

είναι πιο οικονομικό έτσι ιδίως αν ζητήσεις γενόσημο φάρμακο (generic drug), και η τιμή του είτε στις ΗΠΑ είτε στην Ευρώπη είναι η ίδια σχεδόν.

30 09 2010
GEORGE

@skeptikistis
Φίλε μου σε όποιο φόρουμ έχω μπει διαβάζω τα ίδια, από άτομα που έκαναν μακροχρόνια χρήση του σκευάσματος.
Τα ίδια αναφέρονται και στο propeciahelp και παντού.
Η λέξη »αφελές» δε ταιριάζει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Εάν κάτι από όλα αυτά ήταν ψευδές να είσαι σίγουρος πως η ίδια η εταιρία που κυκλοφορεί το σκεύασμα θα κυνηγούσε αυτές τις δημοσιεύσεις.

Δε μπορώ μάλιστα να καταλάβω τι εννοείς λέγοντας ότι κάνεις αντίλογο όταν και εσύ ο ίδιος ισχυρίζεσαι ότι είχες παρενέργειες.

Δηλαδή επιβεβαιώνεις όσα έχουν ειπωθεί.

Στην ουσία μας λες:
Μη πιστεύεται όσα λέγονται γιατί δε τεκμηριώνονται αλλά έτσι είναι και εγώ τα ίδια έπαθα.

30 09 2010
skeptikistis

@GEORGE
Το οτι καποιος παρουσιαζει παρενεργειες με ενα φαρμακο (οπως εγω*) δεν κανει αυτα που αναφερονται στο propeciahelp η στο «paper» του φιλου nickchris αληθεια. Δεν διαφωνω με το οτι το καθε φαρμακο εχει πιθανες παρενεργειες, αλλα τα τερατα* που το παραπανω κειμενο αναδημοσιευει απερισκεπτα ως αληθη, το καθιστουν το λιγοτερο αναξιοπιστο.

Εγω δεν επαθα καμμια συρικνωση γενητικων οργανων ουτε αφορητους πονους, ουτε μονιμη πτωση της λιμπιντο.

Δε μπορω να καταλαβω που ακριβως διαφωνεις.

30 09 2010
nikchris

Το «τέρατα» το επαληθεύεις στο ότι με χρήση 5mg φιναστερίδης ή 2,5mg και άνω, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εμφανιστούν οι πιθανές παρενέργειες που αναφέρω ;

1 10 2010
skeptikistis

Δεν μπορω να γνωριζω τις πιθανες παρενεργειες ουτε καν του 1μγ! Αυτο ειναι προφανες. Ποτε δεν ειπα το αντιθετο! Απλα η αναδημοσιευση παρενεργειων που διαβασαμε στο ιντερνετ, δεν ειναι αποδειξη ή ερευνα. Δεν ειπα τιποτα παραπανω απο αυτο στα σχολια μου.

Θα ηθελα αν μπορεις να μου απαντησεις για ποιον σκοπο εχει γραφτει αυτο το paper και για ποιο πανεπιστημιο. (Καθαρη περιεργεια)

3 10 2010
GEORGE

Φίλε skeptikisti όλα όσα αναφέρονται εδω μέσα, wikipedia, properciahelp έχουν εμφανιστεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό ασθενών. Οι παρενέργειες δέν είναι ίδιες σε όλους ούτε παρουσιάζονται με την ίδια ένταση. Όμως παρουσιάζονται όπως διαβάζεις και ο ίδιος.

Κατα τη γνώμη μου όμως όσα διαβάζω εδω μέσα με καλύπτουν, κρίνω εκ του αποτελέσματος και επι της ουσίας την έρευνα και θεωρώ πως όσα αναφέρει είναι αληθή, απο τη στιγμή τα αποτελέσματα της επαληθεύονται απο πολλούς αναγνώστες και απο άπειρες πηγές αναζήτησης στο νετ.

Η έρευνα όπως παρουσιάζεται εδω μέσα απευθύνεται στους αναγνώστες (εμάς) προφανώς δεν απευθύνεται σε κάποιο ειδήμονα γιατί θα ανέφερε ποσοστά εμφάνισης, αριθμητικά δεδομένα κλπ.
Εάν εσύ ψάχνεις κάτι πιο εξειδικευμένο και έχεις τις γνώσεις να το κατνοήσεις προκειμένου να το αποδεχτείς, θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιο επίσημο πανεπιστημιακό φόρουμ ή κάτι τέτοιο.

Επειδή όμως δε το έχω δοκιμάσει ο ίδιος το σκεύασμα και δε το έχω πιάσει στα χέρια μου, και μάλλον δε θα το επιχειρήσω, μπορείς να μας διαβάσεις εσύ τι παρενέργειες αναφέρει στις οδηγίες?

5 10 2010
skeptikistis

Αγαπητε Γιωργο.
Οπως σωστα καταλαβες εχω μια σχεση με το αντικειμενο. Το θεμα μου εδω περα δεν ειναι να αποδειξω οτι ειμαι καλυτερος επιστημονας η οχι απο τον αρχικο συγγραφεα. Πες με ευθικτο ομως, εχωντας φαει τα νιατα μου στα βιβλια για να μπορω να αποκαλουμαι πλεον ερευνητης, μου σηκωνεται η τριχα καγκελο που λεμε οταν διαβαζω αυτο το κειμενο να αποκαλειται ερευνα.
Μιας και μιλας λογικα λοιπον θα σου πω γιατι ο τροπος σκεψης σου ειναι λαθος (οταν προκειται για ερευνα).
Λες οτι ο αριθμος αυτος ειναι μεγαλος των χρηστων. Ποσο μεγαλος? Απο που προκυπτει αυτο? Γνωριζεις οτι στο propeciahelp και στο wikipedia δεν ειναι τα ιδια 10 ατομα που γραφουν? Στο wikipedia Μπορω να παω να γραψω οτι εβγαλα κοκκινα σπυρακια στα νυχια απο τη φιναστεριδη, εχω δικαιωμα να κανω edit το αρθρο εγω προσωπικα. Αυτος ειναι και ο λογος που δεν υπαρχει research paper πουθενα σε σοβαρα ιδρυματα που να κανει reference wiki η forums.
Επειτα υποπιπτεις στον εξης συλογισμο. Αφου το λενε στο internet αρκετα ατομα, ειναι αληθεια! Δεν υπαρχει πιο λαθος τροπος σκεψης απο αυτον οσον αφορα την ερευνα. Θα σου μιλησω λοιπον με μια (λιγο υπερβολικη ειναι η αληθεια) αναλογια. Πολυς κοσμος αναφερει οτι εχει δει εξωγηινους. Αν ψαξεις το internet, forums γεματα απο αναφορες, καθως ακομα και το wiki ανα περιοδους (γιατι τα αρθρα αλλαζουν συνεχεια) θα γραφει οτι εχουν αναφερθει εξωγηινοι απο χρηστες. Ολα αυτα λοιπον εσυ τα θεωρεις επαρκη στοιχεια για την υπαρξη εξωγηινων? Σε διαβεβαιω οτι οι χρηστες που τα γραφουν, πιστευουν οτι εχουν δει εξωγηινους. Το θεμα ειναι οτι σαν επιστημονας, ο Χωκιν θα σου απαντησει οτι μπορει κ να υπαρχει, αλλα δεν τον ξερουμε!

Με τα φαρμακα λοιπον δεν αλλαζει κατι. Το θεμα ειναι μιας και ρωτας, οτι η φιναστεριδη σιγουρα προκαλει πτωση της λιμπιντο, κ σιγουρα προκαλει κ αδυναμια στησεως σε αντρες. Η μερκ λεει οτι αυτα τα ποσοστα ειναι περιπου 2%. Θα μου πεις να πιστεψω την εταιρια??? Θα σου πω εχεις δικιο να την αμφισβητεις! Ειδικα η merck εχει ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ εμπλακει σε σκανδαλο που αφορουσε παρενεργειες αλλου φαρμακου της. Εδω ομως η απαντηση μου, ειναι οτι ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΝΑΣΤΕΡΙΔΗ, υπαρχουν ανεξαρτητες ΕΡΕΥΝΕΣ απο πανεπιστημια (και οχι απο bloggers) που συμφωνουν (μεσες ακρες, τα ποσοστα των παρενεργειων ειναι λιγο πιο υψηλα στην εμφανιση τους) με τα ευρηματα της Merck.

Αυτο λοιπον ειναι ερευνα, κ αυτο θα πρεπει να δεχτει ενας επιστημονας σαν αληθη. Σαν επιστημονας, ακομα μετα απο οσα σου ειπα, την ΦΟΒΑΜΑΙ σαν ουσια. Και εγω ανθρωπος ειμαι 🙂

Φιλικα και συγγνωμη για την τεραστια δημοσιευση.

5 10 2010
nikchris

@skeptikistis:
Όλες οι απόψεις είναι ευπρόσδεκτες 🙂
Ποια νομίζεις ότι θα είναι η άποψη ενός ουρολόγου, και ενός δερματολόγου που κάνει συνταγογράφηση το χάπι ?

5 10 2010
skeptikistis

Eυχαριστω για το γεγονος της δημοσιευσης της αποψης μου και ας ειναι αντιθετη με τη δικη σου! 🙂

Προσωπικη μου εκτιμηση ειναι οτι οι ουρολογοι και οι δερματολογοι που το συνταγογραφουνε, το συνταγογραφουν επειδη εχουν την αποψη οτι οι παρενεργειες oταν παρουσιαστουν ειναι αναστρεψιμες. Δεν πιστευω να νομιζει καποιος οτι το συνταγογραφουν ωστε να παθουμε συρικνωση των γεννητικων οργανων και φριχτους πονους στους ορχεις! (Αντιγραφω επιτηδες αυτες τις παρενεργειες που κυριως διαφωνω!) Εμενα 2 δερματολογοι στους οποιους πηγα, μου ειπαν κ οι 2 οτι ειναι σχετικα αθωα κ ασφαλης σαν ουσια, απλα το προβλημα ειναι οτι «εθιζεσαι» με την εννοια οτι αν σου βγαλει παρενεργειες ηπιες δισταζεις να το κοψεις γιατι ξερεις οτι θα σου πεσουν τα μαλλια. Πχ δυσκολια στησεως κτλ. Να μπορεις να κανεις σεξ αλλα να ειναι πιο χαλαρα τα πραγματα.

Γενικα να ξερετε οτι τα ¨κλινικα «τεστ» που περναει ενα φαρμακο για ζητηματα ζωης και θανατου ειναι πιο χαλαρα αποτι ενα χαπι για τη φαλακρα. Θελω με αυτο να πω, οτι οσο διευθαρμενοι και να ειναι οι οργανισμοι και οι εταιρειες, πιο πιθανο ειναι να δωσουν ενα επικυνδυνο φαρμακο σε ατομα με προβλημα υγειας, μπας και τους βοηθησει και ας ξερουν οτι 2% θα εχουν σοβαρες παρενεργειες, παρα σε απολυτα υγιεις ανθρωπους με τριχωπτωση. Δεν μπορουν να δικαιολογησουν το ρισκο και δεν θα επαιρναν εγκριση.

Ολα τα παραπανω, δεν σημαινουν οτι ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ το φαρμακο να εχει μονιμες παρενεργειες. Αλλα προς το παρον εγω δεν εχω δει κατι ουσιαστικο που να το αποδυκνειει αυτο. Ουτε ερευνες, ουτε μελετες ουτε τιποτα. Μονο τα μελη ενος φορουμ κ κατι βιντεο στο utube. Οσο για το επιχειρημα της Σουηδικης τηλεορασης, τα ρεπορταζ παντου τα ιδια ειναι. Και εδω γνωστη εφημεριδα εγραφε για τον Ερντογαν που δεν ειχε ερθει! Το οτι ειναι κατι στα media δεν το κανει πιο πιθανο να ισχυει!

12 11 2010
PANTELIS

GEIA SE OLOUS… DIAVAZONTAS OLA TA PARAPANW POU EXETE GRAPSEI ITHELA NA SAS PW KAI GW TIN PROSOPIKI MOU EMPEIRIA APO TO PROPECIA TO OPOIO KAI PERNW EDW KAI 5 XRONIA… EIMAI 24 XRONWN KSEKINISA APO TA 19 NA PERNW TO 1 MG (VEVAIA OXI ANELLIPWS, EKANA KAI MEGALA DIALEIMMATA EITE GIATI KSEXNOUSA NA TO AGORASW, EITE GIATI KATA KAIROUS EIXA KAI GW TIS AMFIVOLIES MOU KTL)…
THA ARKESTW NA SAS PW AFTA:
(1) EXW KANEI 2 METAMOSXEUSEIS MALLIWN – TO PROPECIA TO PAIRNW GIA NA DIATIRISW TA IDI IPARXONTA ALLA KAI TA METAMOSXEUMENA MALLIA.
(2) OI GIATROI MOU EIPAN OTI PREPEI NA TO PERNW GIA OLI MOU TI ZWI – MEXRIS OTOY THELW EGW VEVAIA, ALLA MOU EIPAN OTI AN TO STAMATISW THA EXW DISARESTES EPIPTWSEIS STA MALIA.
(3) APO TOTE POU TO PERNW, SE OPOION GIATRO EXW PAEI OPOIASDIPOTE EIDIKOTITAS TOY ZITAW NA MOU PEI TI GNWMI TOU GIA TO SIGKEKRIMENO XAPI KAI SAS LEW OTI OI PERISSOTEROI TO GNWRIZOUN, KAI THA MPOROUSA NA SAS PW MIA ANALAGIA 8 STOUS 10 GIATROUS MOU EIPAN OTI DEN TITHETE THEMA ANISIXIAS, EKSALLOU META APO TOSO KAIRO AN ITAN NA MOU PROKALESEI KATI ARNITIKO THA EIXE GINEI, EPOMENWS APO TI STIGMI POU META APO 5 XRONIA EIMAI KALA DEN PREPEI NA ANISIXW KATHOLOU.
OMWS! MIA GYNAIKA DERMATOLOGOS POLY KALI GIATROS TIN KSERW XRONIA, MOU EIPE OTI DEN THA AFINE POTE TON GIO THS NA PAREI TO SIGKEKRIMENO XAPI!
(4) DEN EXW PAROUSIASEI KANENA PROVLIMA, OUTE STISIS, OUTE DIATHESIS, TIPOTA APOLYTWS – GIA MENA EDW EINAI KATHORISTIKO TO PSYXOLOGIKO KOMMATI!
(5) OI GIATROI DEN MOU MILISAN GIA MONIMES VLAVES, ALLA ME DIAVEVEWSAN OTI KAI AN PAROUSIASTEI KATI, ME TO POU STAMATAS TIN LIPSI TOU EPANERXETE O ORGANISMOS STA FYSIOLOGIKA TOU…
(6) GIA APOTELESMATA TWRA TOU PROPECIA DEN MPORW NA PW, GIATI EXW KANEI 2 METAMOSXEUSEIS KAI DEN MPORW NA KANW SIGKRISEIS!

15 11 2011
Peter

Τρίχες…
Το αιώνιο βάσανο πολλών νέων ανδρών (αλλά και γυναικών).
Δυστυχώς όμως το propecia δημιουργεί μόνιμες παρενέργειες σε μεγάλο ποσοστό ασθενών, μερικοί εκ των οποίων εμφανίζουν νωρίς, άλλοι αργότερα και άλλοι χρόνια μετά τη διακοπή του. Εχω κουράρει ασθενείς που το χρησιμοποιήσαν για σεξουαλικά και άλλα προβλήματα, συγκέντρωσης, διαταραχής της μνήμης, κατάθλιψης κτλ.
Κάτι που δε ξέρουν πολλοί και αποκρύπτουν άλλοι (εννοείται φαρμακευτικές) είναι η δράση του propecia στους σίγμα υποδοχείς αλλά και στην ενδογενής παραγωγή μεταβολικών προιόντων της αλλο-πρεγνανολόλης.
Σαν φάρμακο το πρωτοχρησιμοποίησα στις αρχές της δεκαετίας του 90 στο Κανσας που έκανα το internship για να αντιμετωπίσω την επιθετικότητα φυλακισμένων. Λειτουργεί εξαιρετικά καλά στο να ευνουχίζει τον ανδρισμό και μάλιστα εντυπωσιακά γρήγορα. Το κακό είναι πως τα αποτελέσματα αυτά παρέμειναν για καιρό μετά τη διακοπή του φαρμάκου. Δεν δηλώθηκαν πουθενά παρά μόνο τα «ευεργετικά του» κατορθώματα.
Προσωπικά και ως γιατρός συμβουλεύω πως καλύτερα είναι να μην το ξεκινήσετε εκτός αν τα μαλλιά σας αξίζουν περισσότερο από τα υπόλοιπα και κυρίως ζωτικά όργανα σας. Αν πάλι το ξεκινήσατε ίσως να μήν είναι ακόμα αργά να το διακόψετε, όχι όμως cold turkey όπως λέμε, αλλά μάλλον σταδιακά.
Ενας ταπεινός νευρολόγος-ψυχίατρος

21 11 2011
πετρος

Παιδια συγνώμη που γράφω εδώ πέρα αλλά θέλω να ρωτήσω τα εξής
Είναι δυνατόν μέσα σε 4 μήνες προσκάρ 1/4 να μου μειωθεί το πέος μου από τα 18 εκατοστά σε 13?
Γιατί το έχω σταματημένο από πέρυσι το φάρμακο και δεν λέει να επανέλθει στο μέγεθος του το ρημαδιασμένο όργανο μου
Επίσης έχω πόνους κατά τη στύση μέσα στο πέος και είναι συνέχεια μειωμένη η αίσθηση
Οταν τελειώνω είναι σαν να μην καταλαβαίνω τίποτα
Ευχαριστώ και παρακαλώ να μου πείτε τι μπορώ να πάρω μήπως και επανέλθω κάπως. Υπάρχει θεραπεία να μεγαλώσει λίγο πάλι το οργανό μου γιατί βλέπω διαφημίζουν πολλά μαγικά χάπια στο ιντερνετ

21 11 2011
nikchris

Φίλε Πέτρο, πρέπει να πάρεις συμβουλές ουρολόγου για το πρόβλημα που ίσως αντιμετωπίζεις.
Οι διαφημίσεις στο Ιντερνετ για τα μαγικά χαπάκια που λες δεν κάνουν τίποτα μόνιμο.

22 11 2011
πετρος

Γεμισε το βιβλιάριο μου με εξετάσεις από ουρολόγους.
Θα κινηθώ δικαστικά πλέον δεν κρατιέμαι από τα νεύρα
Βρήκα και άλλα δύο παιδιά με το ίδιο πρόβλημα και δεν έχω παρά τρεις μέρες που ψάχνω στο ίντερνετ. Θα συνεχίσω να συλλέξω πληροφορίες και μετα θα πάω σε δικηγόρο. Δεν θα με καταστρέψει εμένα κανένα χάπι

25 12 2011
25 12 2011
nikchris

Πολύ καλές πληροφορίες.

26 12 2011
Η επίδραση της φιναστερίδης στις νευροορμόνες « InfoBlog

[…] Επίσης η φιναστερίδη επηρεάζει και την τεστοστερόνη. Περισσότερα σχετικά εδώ. […]

7 02 2012
d-g99

Eγω παιρνω proscar 5 mg εδω και δυο μηνες καθημερινα και δεν εχω παρατηρησει ουτε μειωση του πεους η των ορχεων,ουτε στυτικη δυσλειτουργια ,ουτε πονο παντως…..

28 02 2012
nikos 32

παιδια γεια σε ολους. εγω χργσιμοποιω το Propecia απο το 2002, καθημερινα(1 χαπι την ημερα). Τα μαλια μου βελτιωθηκαν αισθητα και ειμαι αρκετα ικανοποιημενος. Με το σεξ δεν εχω ουτε ειχα κανενα απολυτος προβλημα. Καθημερινα εχω σηκωμαρες ολη την ωρα ( ειμαι 32 χρονων).Το σπερμα μου ειναι μια χαρα και δεν εχω αντιληφθει καποια παρενεργεια. Γυμναζομαι κανονικα ειμαι 87 κιλα καλογυμνασμενα και οι ερωτικοι μου συντροφοι δεν εχουν κανενα παραπονο.Μπορω να πω οτι το χαπι με βοηθησε να ανεβω ψυχολογικα ( λογο της αυξησης του τριχωτου) και να εχω καλυτερη αυτοπεποιθηση με τον ευατο μου. Πριν χρησιμοποιησηω τη φιναστεριδη καθημερινη η τριχωπτωση μου ειχε γινει εφιαλτης, ειχα πεσει ψυχολογικα, δεν ηθελα να βγαινω και η αυτοπεποιθηση μου ειχε καταρακωθει. THANKS PROPECIA

13 02 2015
Τασος

παιδες τι καθεσται και χανεται τον χρονο σας, με μια περουκα τελειωνει το θεμα, η ολη ουσια ειναι να ειναι φιυσκωτη η τσεπη με χρημα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: